Betaal met je maatpak

De exponentiële groei van het Internet of Things biedt financiële instellingen de mogelijkheid zich naast debit- en creditcards, POS en smartphones nu ook te wagen aan hele andere soorten betaalmethoden. In 2020 hebben we een wereldwijd ecosysteem van 24 miljard IoT-verbonden apparaten. Dit betekent dat je alles, wat je ook maar kunt bedenken, in de toekomst kunt gebruiken om te betalen. Dan veeg, tik of zwaai je het ding met de chip waar je bankgegevens op staan heen en weer voor een contactloze betaalterminal en klaar is Kees.

Net als technologie is geld ook aan vele veranderingen onderhevig geweest in de afgelopen vijftig jaar. Om te winkelen had je vroeger munten, briefgeld en zelfs chequeboekjes bij je. Nu gebruiken we een stukje plastic om voor onze boodschappen, de bus, een film en afhaalmaaltijden te betalen.

Elektronische betalingen en cards zijn nu nog alternatieven voor contant betalen, maar we zijn hard op weg naar een cashloze samenleving waarin we met allerlei dingen kunnen betalen. Denk daarbij aan een rubberen polsband, horloge, sleutelhanger of je favoriete sieraad. Chips kunnen overal in verwerkt worden en straks betaal je misschien zelfs met je schoen of met de mouw van je jas.

Op dit moment bestaat driekwart van alle geldtransacties in de wereld uit contanten en in Nederland is dat iets minder dan de helft, en of we het nu leuk vinden of niet, die cashloze maatschappij komt steeds dichterbij. Binnenkort hoeven we niet meer te  stuntelen met munten of papiergeld, geven we geen geld meer uit aan het drukken van bankbiljetten en behoort vals geld tot het verleden.

Samsung’s CCP maakt contactloze transacties aantrekkelijker

Samsung lanceerde onlangs het contactloze betaalplatform CCP waarmee je in principe elk denkbaar voorwerp (maatkleding) kunt veranderen in een contactloos betaalmiddel. Dit betekent dat we binnenkort in staat zijn om te betalen met horloges, sleutelhangers, armbanden of kleding. Deze van chips voorziene voorwerpen staan in verbinding met je betaalkaart of bankrekening en beheer je met een smartphone app. Hiermee kun je vervolgens geld overmaken, transacties plannen, betaallimieten instellen of de chip deactiveren.

Zelfs mensen die geen toegang hebben tot een bankrekening of smartphone kunnen binnenkort profiteren van CCP en komt contactloos betalen ook voor bijvoorbeeld daklozen, vluchtelingen of zelfs kinderen binnen handbereik. De gebruiker kan zijn chip in een winkel bij een point-of-sale terminal ook opladen met contant geld.

Met CCP kun je digitale contante betalingen ook combineren met andere contactloze diensten als vouchers, loyaltypunten en OV-kaarten. Het concept wordt volgende maand door 15.000 Europese klanten getest waarna de service naar verwacht wereldwijd uitgerold wordt.

Of we het nu leuk vinden of niet, die cashloze maatschappij komt steeds dichterbij.

Swish transformeert Zweden binnen vijf jaar in een cashloze samenleving

Net als in Finland, Noorwegen en Denemarken wordt er in Zweden steeds minder met contant geld betaald. Daklozenkrantverkopers, marktkooplieden en kerkcollectanten innen in plaats van munten of biljetten tegenwoordig ook steeds liever elektronisch.

De mobiele applicatie Swish werd in 2012 door een consortium van zes grote Zweedse banken geïntroduceerd en wordt nu door meer dan 50 procent van de Zweedse bevolking en 90 procent van de volwassenen onder de dertig gebruikt. Swish telt momenteel 5 miljoen gebruikers en de voorspellingen zijn dat het Scandinavische land binnen vijf jaar een volledig cashloze maatschappij is. Het elektronische betaalmiddel koppelt een telefoonnummer aan een persoonlijke bankrekening en gebruikers kunnen binnen een paar seconden geld overmaken naar het mobiele nummer van de ontvanger. Swish wordt zelfs gebruikt voor kerkcollectes.

 

Visa’s betaalzonnebril bewijst dat je met elk ding kunt betalen

Vorige maand lanceerde creditcardgigant Visa tijdens de World Surf League – waarvan het bedrijf ook sponsor is – een nieuw pilotprogramma met een zonnebril waarmee je via een NFC-chip kunt betalen. Het lijkt een doodgewone zonnebril maar in een van de pootjes zit een chip waarmee de drager, door de bril tegen een betaalterminal te houden, een betaling kan doen.

De chip wordt vooraf opgeladen en is niet gekoppeld aan een creditcard. Dat betekent dat je binnenkort tijdens een dag aan het strand je portemonnee gewoon thuis kunt laten. Een zonnebril draag je op het strand sowieso veel makkelijker met je mee.

Het doel van het pilotprogramma is om te peilen of banken en bedrijven belangstelling hebben voor de nieuwe technologie. Hoewel de bril niet veel meer is dan een gimmick en Visa heeft aangegeven dat zij geen plannen hebben om de bril wereldwijd te lanceren, laten ze hiermee wel zien dat we in de toekomst op eindeloos veel manieren en met allerlei onverwachte voorwerpen kunnen betalen.

Updated: 9 mei 2017 — 22:25
dresscodes maatpak stoffen dresscodes maatpak stoffen
ADVERTEREN - CONTACT - ALGEMENE VOORWAARDEN - PRIVACY POLICY - BEDRIJF INSCHRIJVEN - © 2016 Maatkleding-Nederland.nl